Prioritet(i)

Ta, dosadna, formalna reč koju ste verovatno čuli isto toliko puta koliko još dosadniju reč, ciljevi. Prioriteti su bar-a-bar sa ciljevima. Svi koji se bavimo nekom vrstom edukacije propagiramo postavljanje jasnih ciljeva i prioriteta, kao jednu od najbitnijih stvari u poslu i životu.

Kad malo zagrebemo ispod površine, nema puno prostora za izmišljanje točka koji se već okreće i tople vode koja je uveliko vrela. Prioriteti jesu bitni u životu, jer da nisu, desilo bi se da ste ostavili dete nekoliko dana u školi i da ga niste pokupili pošto je srećno zvono označilo kraj poslednjeg časa, i  prepustili ste ga da se samo snalazi na putu do kuće. Da nema prioriteta, pešak nikad ne bi uspeo da pređe pešački prelaz ukoliko semafora nema u blizini. Prioriteti su postavljeni svuda oko nas, jer da nisu desila bi nam se ona stara narodna izreka Selo gori, a baba se češlja.

Svoje tekstove i knjige uglavnom pišem iz svog nekog ugla. Neki bi rekli da je to  pisanje autentično, neki da je slično samo malo izmenjeno, šta god da kažu sumnjam da pominju babu koja za malo nije izgorela jer nije isčešljala svoje sede vlasi i stavila omiljeni lak za kosu sa jedinstvenim prodornim mirisom. Ono što mene kopka, a nije da nemam radoznao duh, je prioritet koji se postavlja u međuljudskim odnosima.

Kako to da ljudi imaju preče stvari od vas?

Jednu stvar koju sam naučio iz svog nekog životnog iskustva  je kako da biram koje bitke da bijem, a koje da izbegnem. Osnovni kriterijum mi je bio koliko neko odnos sa mnom postavlja kao prioritetan na skali od 1 do 10. Tu treba biti veoma oprezan i ipak ostaviti da postoji određeni kontekst, nije isto da vas neko stavlja na prioritetno mesto u muško-ženskim odnosima, ili koji ste prioritet u prijateljskim, poslovnim odnosima. Neko ko nije ostvaren emotivno, ljubavni odnosi su mu veoma bitni i nova osoba koja može da bude taj neko, ima prioritet. Osoba koja ima porodicu, njena porodica ima prioritet itd. Kvaka nastaje kod formiranja odnosa i poštovanja dogovora. Bilo da je emotivno, prijateljski ili poslovno, ukoliko osoba kaže da joj nista na listi prioriteta u odnosu na sve drugo što treba da uradi, a ne tiče se sopstvene porodice i posla koji donosi hranu na sto, znajte da taj odnos nema nikakvu perspektivu.

Možemo mi do sudnjega dana da bistrimo kafe sa prijateljima i studiramo šta je pisac hteo time da kaže, moja poruka je:

Rekao ili rekla  je upravo ono čega se pribojavamo da jeste, što nam izaziva nemir u stomaku. Upravo je to istina.

Kako se vi ponašate kad vam je neko prioritet?

Recite mi iskreno, da li uspevate da nađete vremena da vidite nekog makar i na 15 minuta u toku dana, ako baš, baš to želite? Da se ne lažemo, nismo baš svi toliko produktivni na poslu, zar ne? Ako je jedna studija pokazala da u Japanu, zemlji i narodu koji su sinonim za predanost poslu, prosečan radnik u toku dana radi efektivno 4 i po sata, zamislite koliko jedan prosečan radnik na Balkanu radi. Stvarno neću da licitiram, da se neko ne bi uvredio, ali svi znamo koliko smo učinkoviti.

Poenta ovih mojih silnih karaktera je da u celom tom našem produktivnom miljeu, mi možemo da nađemo vreme za stvari i ljude do kojih nam je stalo. Pitanje je samo da li želimo ili ne i da li je neko vredan toga.

Prioritete postavljamo mi, za one ljude koje želimo da imamo bliže u svom životu, za one stvari koje želimo više da radimo u životu, za sve smo glavni odgovorni upravo mi sami.

Znate šta nas najviše boli, nervira? To što i drugi postavljaju prioritete u kojima nema mesta za nas. To je život, ego urliče, sujeta plače, ali to je ciklus ljudskih odnosa koji se bazira na bumerangu koji se iznova i iznova vraća, samo mi toga nismo svesni.

Kako Ivo Andrić lepo kaže:

Život nam vraća ono što drugima dajemo.

Marko Burazor

*Autor je vlasnik i direktor kompanije za poslovnu edukaciju i konsalting BC Agency , Treninzi.rs
**Treninzi, koučing i konsalting poslovnih, prodajnih i veština komunikacije

Više informacija na: burazormarko@gmail.com

– pozovite: +381 64 129 1983

Za listu raspoloživih in-house treninga kliknite OVDE

Klijenti

Written by marko