Alfa

Alfa mužjak, alfa, the one, samo su neki od pojmova koji nam govore tj. ukazuju na isto.

Verujem da ste puno puta čuli, pročitali, pomenuli termin alfa mužjak, a ponekad i alfa ženka. Kad se kaže da je neko alfa, uglavnom se misli na alfa mužjaka. Priroda je tako udesila. Ovo su pojmovi koji proizilaze iz životinjskog sveta.

Svi koji me znate, i čitate  već neko vreme, znate da obrađujem teme koje su ili meni bliske ili jednostavno da kažemo ‚‚drugačije”.

Ajmo da se sad pozabavimo alfom u narednim ‚‚taktovima” ovog teksta.

Šta je Alfa mužjak?

Pojam “alfa-mužjak” kao što sam i napomenuo potiče iz životinjsko sveta  i znači prvi (alfa je prvo slovo grčkog alfabeta), predvodnik, zaštitnik i oslonac, lider čopora. Po definiciji to je mužjak koji je najhrabriji, najjači, onaj koji uživa poštovanje i moć, onaj koji pokazuje agresiju samo onda kada je njegova zajednica ugrožena, ili kada neko pretenduje na njegovu poziciju. On čuva svoj čopor, štiti ga, obezbeđuje mu egzistenciju i primat. Isto je i sa ljudima, pa je “alfa-muškarac”, dakle, onaj koji štiti svoju porodicu, koji je poštovan i koji poštovanje zaslužuje, prvi, najjači, oslonac, podrška.

Kada on uđe u prostoriju, ne može da ostane neprimećen. Samostalan je, samopouzdan, inteligentan, ima harizmu ali i talent za samopromociju. Smiren je i uliva sigurnost. Kada on govori, drugi slušaju i ne prekidaju ga. Drugi kopiraju njegov stil, govor i izgled, a on ne kopira nikoga.

Muškarci vole da se druže s njim, a žene žele da izlaze s njim.

Ne paniči u kriznim situacijama, brzo analizira situaciju, deluje odmah i odlučno.

Ne ulizuje se vođama i ne traži njihovo odobrenje i pohvalu. On je vođa. S njim ste ili protiv njega.

Nema problema s priznavanjem greške. Jednostavno kaže da nije bio u pravu i izvini se. Pokušaće ako je moguće da ispravi grešku.

Ko nije alfa?

Kada se govori o alfa mužjaku, ne misli se na osobe koje su umišljene, arogantne, prebogate, tatine i mamine sinove koji svoju dominaciju pokazuju bahatim rasipanjem novca koji je steknut na veoma diskutabilne načine. Alfa nije osoba koja ima svu pažnju na svetu.

Volim izreku Duška Radovića kojeg iznova i iznova citiram:

Budite neko pre nego što postanete nešto, da se imate na šta i vratiti.

Upravo je tu prava razlika između alfe i onih koji to nisu. Alfa je neko, a dok gore navedeni koji to nisu, su samo nešto.

Na žalost kod nas na Balkanu se često brkaju lončići. Oni koji ne poštuju druge, koji se bave nekim sumnjivim poslovima, koji pod obavezno stavljaju ključeve od kola na sto u kafiću i debeli novčanik, kojima je egomanijačka komunikacija jedini poznati način komuniciranja, oni nisu alfa mužjaci. Sve pomenute radnje predstavljaju prikrivanje komplekasa, a pravi alfa ne mora da prikriva ništa, jer on se ne stidi svojih mana. Svi ih imamo, nekima je lakše da priznaju i prihvate, nekima baš to i nije.

Imamo li beta mužjake?

Da imamo i beta mužjake, gama, delta, omega mužjake. U ovom tekstu ćemo se još dotaći samo beta mužjaka .

Šta je to što karakteriše beta mužjake? Njih ćemo prepoznati po blagom nivou socijalne inteligencije i  umerenog samopouzdanja. Bljesnu ponekad, doduše to je više izuetak nego pravilo.

Blagi nivoi nesigurnosti, nervoze i straha u društvenim situacijama. Oni prate alfa mužjaka jer se ili previše plaše ili im nedostaje samopouzdanja i vere u sebe kako bi bili vodeći mužjak u društvu.

Izbegavaju da se druže sa ženama ili nađu devojku kada je alfa mužjak u blizini. Čine da se žena oseća manje privlačnom  i  sklanjaju se s puta dok alfa mužjak ide za onim što želi.

Imaju neutralan pristup ženama, zbog čega se više nameću kao prijatelji. Stavljaju ih u ‚‚friend’’ zonu iz koje retko ima povratka na momak-devojka relacije. Žene bi ga mogle poštovati, ali nisu u stanju da ih dugo seksualno privlači jer nedostaje muško/žensko dinamika zbog njihovog neutralnog pristupa.

Da bi održao seksualnu iskru živom u odnosu između muškarca i žene, muškarac mora da zauzme muški pristup, što zauzvrat omogućava ženi da se oseća ženstveno, devojački i emocionalno oko njega.

Alfa ženka

Nije teško prepoznati alfa ženku. Ona je jaka, nezavisna, žestoka i samouverena. Ona ne dozvoljava drugima da je nadvladaju jednostavno tako što je najbolja među svima. Ona ima određenu auru koja odiše moć i autoritet. A ovaj alfa kvalitet može učiniti ženu neodoljivom i seksi. Ideja da muškarci vole pokorne žene je potpuno lažna jer muškarci vole da budu sa dominantnim, alfa ženama.

Koje su to neke od osobina koje poseduje alfa ženka?

1. Nezavisna

Alfa ženka nikada neće zavisiti od nekoga da završi svoj posao. Ona će završiti svoje zadatke i obaviti ih sama umesto da pita druge.

2.Vodi se istinom

Vodi se principima. Neće skrenuti sa svog puta jer je veoma fokusirana na svoj život, odnose i istinu. Veoma je odlučna i bori se do kraja za one koji su joj dragi. Izdaju ne prašta.

3. Lojalna

Veoma je lojalna. Ona neće nepotrebno lagati osim ako nije zbog većeg dobra, ako baš mora. Lojalna je svojim bližnjima i očekuje da i oni budu lojalni njoj.

4.Povezana sa drugima

Alfa ženka zna kako da okupi ljude i da bude ona osoba koje osvetli prostoriju kad uđe u nju koja povezuje sve. Ne mora da se trudi da bude u centru pažnje jer ona već jeste.

5.Dosledna sebi

Ona je to što jeste. Neće  se pretvarati da je neko drugi. Voli sebe i pred svima prikazuje pravu, I jedinu verziju sebe.

Obrni okreni i alfa mužjak i alfa ženka na neki način predstavljaju jedan isti novčić samo druga naličja. U današnjem metroseksualnom svetu i copy- paste svetu barbika, biti drugačiji  stvarno nije teško. Pusti druge da prate trendove, a ti uradi ono što ti stvarno želiš i budi ono što jesi. Formula je jednostavna, samo da li možeš da se odupreš pritisku okruženja. Završiću ovaj tekst sa jednim citatom (nepoznat autor) koji me uvek nasmeje.

Pravi muškarac je kao vuk samotnjak. Ili je sam ili sa jednom vučicom. Jurnjavu za ovcama ionako obavlja čoban.

Marko Burazor

*Autor je vlasnik i direktor kompanije za poslovnu edukaciju i konsalting BC Agency , Treninzi.rs
**Treninzi, koučing i konsalting poslovnih, prodajnih i veština komunikacije

Više informacija na: burazormarko@gmail.com

– pozovite: +381 64 129 1983

Za listu raspoloživih in-house treninga kliknite OVDE

Klijenti

Written by marko