Kako da žene budu još uspešnije kao lideri? | 6 tehnika Govora tela

Nedavno sam gostovao na jednoj stranoj televiziji gde je ovo bila jedna od tema. U današnjem svetu u kojem je sve prirodnije da žene budu na direktorskim funckijama, da vode države i međunarodne institucije  granice između polova se polako ali sigurno brišu. Percepcija i predrasude u mnogim okolnostima imaju veliki uticaj da se stvaraju razlike koje i dalje postoje.

Kao poslovni konsultant i osoba  koja se bavi komunikacijom sreo sam dosta uspešnih žena bez kojih te kompanije ne bi funkcionisale. U svetu je urađeno dosta  israživanja na ovu temu, sublimirao sam i izvukao suštinu  koja se odnosi na komunikacioni aspekt.

Šta je to što žena može da unapredi da bi bila još uspešnija u poslu i samim tim bolji lider?

Baziraću se na savetima koji se odnose na govor tela, odnosno neverbalnu komunikaciju koja predominantno utiče kako će nas neko percipirati i da li će sa nama želeti da sarađuje.

Čvršći stisak ruke kod upoznavanja

Na taj način žena u poslu komunicira da nije neko sa kim može olako da se ”igra”. Kod muškaraca prejak stisak ruke označava da ta osoba ima komplekse i da ima bolesnu takmičarsku crtu i potrebu za dominacijom, kod žena to šalje malo drugačiju poruku. Stisak ruke ne bi trebalo takođe da bude prejak već toliko jak da u memoriji druge strane se stvori svest da je do rukovanja uopšte i  došlo. Zašto je bitno prvi put da bude normalniji i čvršći stisak ruke?

Tad se formira prvi utisak, a od njega zavisi kakav ćemo odnos imati sa drugom stranom. Prema istraživanjima 90% ukupnog utiska je zasnovano na prvom utisku. Najčešća greška kod žena u poslu  je da daju preblago ruku i ne obraćaju pažnju na taj segment, koliko na neki vizuelni segment  koji druga strana šalje. Veći je fokus na izgledu i opažanju druge strane nego na sopstvenom ponašanju dok nam se oko ne navikne na drugu osobu, a tad je možda već kasno jer za ostavljanje prvog utisak imamo svega par sekundi.

Bez preteranog klimanja glavom

U mnogim istraživanjima širom sveta, jedna stvar je zajednička, a to je da su žene bolje u komunikaciji od muškaraca i da bolje slušaju. Tokom slušanja žene teže da ohrabre sagovornika tako  što će lagano klimati glavom napred nazad kako bi potvrdile da su čule i da se slažu.

U poslu opet sa druge strane i muškarci i žene percipiraju ljude koji preterano klimaju glavom kao osobe koje nemaju svoje mišljenje i da im je svejedno u kojem pravcu će se odvijati razgovor. Eliminisanje ove navike u velikoj meri nas čini kredibilnijima u očima druge osobe

Bez  pristojnog (lažnog) osmeha

Generalno u ljudskoj prirodi je da se dopadnemo drugim ljudima i da budemo gledani pozitivno. U toj težnji žene imaju više alata, plus su i lepši pol. Često se u posao unosi osmeh i koji nije preko potreban, pogotovu u situacijama kad se ne poznaje druga osoba i nije se formirao odnos sa njom.

Sagovornikov mozak automatski prepoznaje lažan osmeh i šalje alarm upozorenja osobi da se toj osobi ne može do kraja verovati. Žene češće koriste masku kroz pristojan osmeh kako bi sakrile svoja prava osećanja vezano za ono što dolazi od druge strane. Nekad je bolje i pokazati svoja prava osećanja koja mogu više uticati na stvaranje odnosa poverenja. Sećate se kako izgleda Kalifornijski osmeh na filmovima?

Piramida (zvonik)

Piramida ili zvonik jedan od najpoznatijih znakova govora tela u svetu i simbolizuje liderstvo, autoritet, snagu. Često pomaže i kod koncentracije.

Ako je pomoglo Angeli Merkel da sa piramidom svoje loše držanje napravi moćnim samo koristeći piramidu, što ne bi pomoglo i vama?

Ne treba ni u čemu preterivati, ali u nekim momentima treba iskoristi nešto ukoliko će to popraviti sliku o vama.

Slika smirenosti i kontrole

Kako bi prikazali sliku smirenosti neophodno je da ekspresivnost rukama, dodirivanje lica, pomeranje i mnoge druge pokrete koji komuniciraju energičnost ili nervozu, svedemo na minimum.

Žene su prema većini istraživanja bolje u komunikaciji, pre svega jer umeju bolje da saslušaju sagovornika i zbog razvijenije emocionalne inteligencije teže da iskomuniciraju na način da druga osoba to razume. U pokušaju prenošenja informacija često se koriste ruke, facijalne ekspresija je izraženija i to je sve dobro, za privatan život i prijateljstva. U poslovnom okruženju većina istraživanja prikazuju osobe sa preteranom getikulacijom i ekspresivnošću kao osobe koje ne drže stvari pod kontrolom i nisu smirene. Druga strana uvek postavi sebi pitanje, želim li ja da rizikujem sa osobom koja ne ume da se kontroliše?

”Čudesna žena” stav (Wonder woman)

Čudesna žena je simbol moćne žene. Sećate se njene poze? Oba stopala čvrsto stoje na zemlji, ispružena prsa, ravna leđa i ruke na bokovima, a laktovi ispruženi.

Čudesna žena poza predstavlja ekstenzivno držanje koje se koristi da bi se telo činilo većim i zauzimalo više prostora. Osobe koje zauzimaju više prostora se percipiraju kao dominantije.  To je najbolje držanje  i prvi  korak kako bi se povećalo samopouzdanje.

Ejmi Kadi (na slici)

Istraživanje jedne sjajne žene Ejmi Kadi ( Amy Cuddy) sa Harvarda,  otkrilo da ekspanzivni položaji poput ovog (power pose) pomažu u povećanju hormona samopouzdanja testosterona i istovremeno snižavaju hormon stresa kortizola.

Neki ljudi imaju puno veština i znanja, ali ne odaju pravu sliku o sebi  i često zbog toga trpe njihovi poslovni uspesi, ajmo da promenimo to i da nas vide u skladu sa našim sposobnostima i svim onim što stvarno zaslužujemo.

Marko Burazor

*Autor je vlasnik i direktor kompanije za poslovnu edukaciju i konsalting BC Agency , Treninzi.rs
**Treninzi, koučing i konsalting poslovnih, prodajnih i veština komunikacije

Više informacija na: burazormarko@gmail.com

– pozovite: +381 64 129 1983

Za listu raspoloživih in-house treninga kliknite OVDE

Klijenti

Written by marko