Harizma

Često kad opisujemo nekog mi kažemo kako je on ili ona harizmatičan/na. Priznajem ni sam nisam umeo da dam definiciju šta je to harizma do pre 7 godina do momenta kad sam počeo da istražujem za knjige koje sam tada pisao. U ovom kratkom članku ćemo se dotaći nekih osnovnih pojmova (pobornik sam kratkih i konciznih formi, ne zamerite)

Šta je harizma?

Harizma je veoma bitna osobina kod osoba koje su predodređene da budu lideri. Termin harizma je prvi utvrdio otac sociolgije Maks Veber i ta reč potiče od grčke reči χάρισμα što znači uzvišeni dar. Ovaj termin se u literaturi često definiše kao mešavina samopouzdanja, čvrstog stajanja na zemlji i šarmantnosti. Postoje razne definicije, ali šarmantnost se u većini  pominje kao glavni sastojak.

Kako bi izgledala jedna harizmatična osoba?

U muškom svetu sinonim za harizmu je Džek Nikolson

jack-nicholson-hd_160307-1600x1200

U ženskom ko drugi nego Sofija Loren.

Da li može da se postane harizmatičan?

Kad malo dublje uđete u materiju shvatite da su oprečna mišljenja naučnika kroz istoriju. Ako je to uzvišeni dar, onda se valjda rađamo sa njim, opet neki drugi veruju da može da se postane harizmatičan kroz razvoj svoj ljudskog potencijala. Tako neki koji zastupaju stanovište da se može postati harizmatičan radom na sebi navode pet stvari koje treba da unapređujemou kontinuitetu kako bi uspeli u tome. To su : 1. Samopouzdanje 2.Govor tela 3.Učiniti da se osobe oko nas čine posebnim 4. Duhovitost 5. Koristsnost za druge

charisma

Opet sa druge strane moje neko mišljenje je da moraš da imaš baš taj neki uzvišeni dar kako bi i rad na harizmi uspeo. Ako imate školjku fiće teško možete da ubacite BMW-ov motor u njega.

Ko je merodavan da kaže da je neko harizmatičan ili nije?

Vi ste jedino merodavni, jer lepota je iz očiju posmatrača. Za mene su harizmatični Džek i Sofija, za vas opet neko drugi. Svako ima svoj ukus!

Marko Burazor

*Autor je vlasnik i direktor kompanije za poslovnu edukaciju i konsalting BC Agency, Treninzi.rs
**Treninzi, koučing i konsalting poslovnih, prodajnih i veština komunikacije

Više informacija na: burazormarko@gmail.com

– pozovite: +381 64 129 1983

Za listu raspoloživih in-house treninga kliknite OVDE

Klijenti

Written by marko