Prvi Utisak

Februar mesec 2012-te godine, Ana (moja urednica i priceless osoba) i ja sedimo u Vila Maski (očekujemo bar jedno piće od strane menadžera kluba za svakog ko čita ovaj članak zbog besplatne reklame) na Vračaru i pričamo oko toga šta sve još treba da se uradi pre nego se objavi moja prva knjiga o neverbalnoj komunikaciji  kad spontano kreće razmišljanje (da ne kažem brainstorming) na temu da knjiga treba da ima moto. U svesci koju sam poneo za tu priliku se zapisuju razne ideje koje padaju na pamet bilo sa moje ili sa njene strane. Piše se, žvrlja se, moj nogopis puni svesku rečima.

Kad kreće kao iz crtanih filmova da se javlja lampica i nekako u isti glas izgovaramo i nastavljamo rečenicu (pošto smo mozgali petnestak minuta na temu da nećeš imati drugu šansu za prvi utisak)

Drugi put je kasno za prvi utisak!

1480512_10151873382944677_1677917250_n

Moto je stvoren i pomogao je da knjiga bude prepoznatljiva ali autor ovog članka nije hteo baš o tome da piše sada. U ovom tekstu ćemo da napišemo koju reč koliko je bitan prvi utisak koji ostavimo na druge ili koji drugi ostavljaju na nas i koliko nam to utiče na mnoge stvari u životu.

Šta mislite koliko nam treba vremena da ostavimo prvi utisak?

Svega nekoliko sekundi, svuda u stranoj literaturi ćete naći  tri sekunde, dok vremena za korekciju prve impresije imamo u rasponu do 8 sekundi. Posle što ste uradili to vam je. Mada celokupan prvi utisak se može popraviti u prvih pola sata razgovora ukoliko taj neki razgovor bude uspešan i pozdravljanje na kraju protekne bolje neko dobrodošlica. Doduše treba napomenuti da su to retki slučajevi, jer ako je baš loš prvi utisak to utiče i na to kako gledamo drugu stranu i dok razgovor traje.

Zašto svega par sekundi?

Samo izmerite koliko vam treba vremena dok se sa nekim pozdravljate i gledate ga/nju u oči (ili ne gledate) i da steknete vizuelni dojam o toj osobi ( ukoliko je na sastanak došao u papučama i šorcu sve vam je jasno).

Ben Stiller portrays Derek Zoolander in Paramont Pictures and Village Roadshow Pictures, Zoolander

Šta mislite o osobama koje se mlitavo pozdravljaju sa vama i ne gledaju vas u oči?

Verujem da imate dosta asocijacija. Od:”Ne verujem mu, nesiguran je, ne uliva mi poverenje, ne volim takve ljude itd.”

Istina. Sve ste u pravu. Te asocijacije jesu tačne i zato je bitno ostaviti dobar prvi utisak (misli se na prvi kontakt ikada sa tom nekom osobom). Kakav ostavimo utisak zavisiće i ceo naš odnos  ili kakav utisak ostavi ta druga osoba na nas tj. kako ćemo je mi gledati.

Screen-Shot-2013-03-18-at-5.05.13-PM-260x260

slagalica

Ukoliko je ostavljen loš utisak, a moramo da sarađujemo sa dotičnom osobom, uvek ćemo kasnije u odnosu imati neku rezervu prema njoj. Nešto nam neće dati mira i stvari koje nam možda kod drugih ne bi smetale, kod te osobe će nam upravo smetati.

U koliko situacija vam se desilo da prvi utisak koji ste stekli o nekome bude istinit i kad upoznate tu osobu?

Iz mog iskustva u preko 90%, možda i više ali ajd da ne bude 99.9%, trudimo se da budemo malo skromniji. Ostavljen prvi utisak je bitan jer je on najobjketivnija slika o drugoj osobi, svaki naredni kontakt je pod raznim uticajima subjektivnog.

Suština je da kliknete

Kad se nekim kliknete na nekom ljudskom nivou, jednostavno ste ostavili obostrano savršen prvi utisak. To je osnova kasnije za savršenu komplementarnost (primer čarape i cipele) koja prosto ide. Zaključio sam to iz nekog svog iskustva u radu sa ljudima i generalno provodeći vremena sa zanimljivim i manje zanimljivim personama. Jednostavno sa nekima vam je lepo da se glupirate u kafiću i sa posudom za šećer koja stoji na stolu, dok sa nekima da pričate i o najzanimljivijm temama ne ide.

Stanovišta sam da ukoliko kliknete na tom ljudskom nivou to je prava osnova da izraste i emotivna (romantična), prijateljska ili poslovna povezanost. Sve se to oseti odmah ili se ne oseti nikad. Kasnije, teško da to može da bude ono pravo, ukoliko niste kliknuli. Il jesi, il nisi.

Mi ostavljamo prvi utisak i na društvenim mrežama

Verovali ili ne, da, mi ostavljamo prvi utisak i u komunikaciji na društvenim mrežama.

3_Bad_Habits_That_Ruin_Your_First_Impression

 

Zamislite da neko koga ste upoznali i sprijateljili se i pri tom je recimo iz druge zemlje, deli poprilično eksplicitne i u neku ruku pornografske sadržaje. Da li bi stvorili možda sliku da taj lik možda nije baš baždaren kako valja?  To je samo jedan banalan i ekstreman primer, suština je da ono što delimo stvara sliku u očima druge osobe koja posmatra taj sadržaj.

Komunikacija i kroz poruke i chat nam dosta govori o tome ko je kakav, tu ima dosta nijansi  koje bi mogle da se tumače ovako ili onako (nećemo o tome u ovom tekstu, mnogi bi se našli uvređeni :)).

I pre nego su postojale društvene mreže, moj omiljeni čika Duško je postavio temelj ponašanja na mrežama.

“Ne govorite ono što mislite ako živite od toga šta govorite.” – Duško Radović

Kako da ostavimo dobar prvi utisak?

Kad se upoznajemo sa nekim da li je teško imati normalan stisak ruke ( ni prejak, ni mlitav) i gledati u oči?

Ukoliko se još i nasmejemo i budemo prirodno prijatni (ne usiljeno) to je onda bingo i onda nema potrebe da brinemo da je drugi put kasno za prvi utisak. Prvi put je sasvim dovoljan!

Marko Burazor

*Autor je vlasnik i direktor kompanije za poslovnu edukaciju i konsalting BC Agency, Treninzi.rs
**Treninzi, koučing i konsalting poslovnih, prodajnih i veština komunikacije

Više informacija na: burazormarko@gmail.com

– pozovite: +381 64 129 1983

Za listu raspoloživih in-house treninga kliknite OVDE

Klijenti

Written by marko