Zašto #MojaKlasika?

Šta je zajedničko kad kupite nekoliko različitih novina? Sve imaju negativne naslove, poprilično crne. Traže se loše vesti i stavljaju se na naslovne strane. Zašto se to radi? Jednostavno, negativna emocija jače deluje nego pozitivna. To je isto slučaj koji ponavljam kao papagaj, kad nekom pomognete sto puta, i jednom ne pomognete jer niste u mogućnosti. Šta se dešava posle? Kao da nikada niste pomogli i sve što ste učinili do tada pada u duboki zaborav.

Slična situacija je i na društvenim mrežama. Negativnost se često bolje lajkuje i šeruje, nego pozitivnost. Iako ne predstavljaju većinu, negativni su često bučnija manjina.

Još kao dete imao sam sreću da do svoje pete godine živim u stanu koji se nalazio ispod stana u kome je živela velika pijanistkinja i profesor na Muzičkoj akademiji, Nevena Popović (na žalost preminula je početkom ove godine) koja je tada bila na vrhuncu karijere. Vežba je bila sastavni deo njenog uspeha, tako da sam bio konstantno pod uticajem Čajkovskog, Mozarta, Šopena, Betovena…. Kad malo bolje razmislim stvarno te sticaj sudbinskih okolnosti stavi u situaciju da imaš privileguju da uživaš u svakodnevnim koncertima svetski poznate pijanistkinje, a da toga nisi ni svestan . Pored toga što je bila veoma dobra i pažljiva osoba, njen klavir i muzika je umnogome uticala da generalno zavolim muziku.

Za mene klasična muzika znači nešto pozitivno, neukaljano i  što je možda i najvažnije nešto kvalitetno. Da li bi neka kompozicija opstala  400 godina, da nije kvalitetna? Teško. Kompozitori koji su sve to komponovali po meni su dobitnici Nobelove nagrade za muziku (iako ne postoji takva kategorija). Sve gore što sam naveo na neki način predstavlja pojedinačne deliće slagalice koja čini jednu sliku koja me je inspirisala da budem prvi koji će iskoračiti i napraviti taj prvi korak za kreiranje nečeg drugačijeg, koristeći klasičnu muziku kao alat.

Kako #MojaKlasika funkcioniše?

Veoma jednostavno, izaberete numeru klasične muzike, izvođača sa youtube (bilo koji video…) i podelite sa haštagom #MojaKlasika kako bi na društvenim mrežama osigurali da se pozitivna energija ‚‚šalje dalje“

Ceo projekat #MojaKlasika je zamišljen je da traje 50 dana. Obeležavanjem takođe haštagovima na primer #dan23 , #dan24.

Naravno niko nije obavezan da se striktno pridržava originalne zamisli, suština je da se deli dobra energija.

Zašto baš 50 dana?

Radeći sa kolegama japanskim konsultantima zadnjih 7 godina, naučio sam da je potrebno da se uvek ima cilj i da se oroče neke stvari. U našem slučaju 50 dana kako bi se  stekla navika za deljenje klasične muzike, da i kad prođe tih 50 dana s vremena na vreme, podelimo malo pozitivne energije. Da nam mozak ide više ka pozitivnim mislima, a manje ka negativnim. Lakše je reći nego sprovesti, znam, ali ajde da pokušamo.

Očekivani efekat?

Da se ljudi prodrmaju i probude na jedan pozitivan način, da deljenem muzike se fokusiraju  na pozitivne aspekte stvari koje nas okružuju.  Da muzika koja nam je u prošlosti u raznim teškim situacijama bila veliki ventil, ponovo uđe u život na jedan novi ovog puta klasičan način.

Zapamtite da je uvek najlakše da hejtujemo, kritikujemo, tražimo dlaku u jajetu u svemu. Ajmo da uradimo onaj deo koji je malo teži, da STVARAMO nešto POZITIVNO, ZAJEDNO.

Marko Burazor

*Autor je vlasnik i direktor kompanije za poslovnu edukaciju i konsalting BC Agency
**Treninzi, koučing i konsalting poslovnih, prodajnih i veština komunikacije

Više informacija na: burazormarko@gmail.com – mobilni: +381 64 129 1983

Written by marko