Odluke

Pre jedno više od petnaestak godina, bio sam 8 sezona košarkaški sudija (paralelno uz fakultet i posao, vikendom se odigravale utakmice), to iskustvo pored skoro zanemarljivog novčanog momenta i bolje kondicije mi je donelo nešto veoma vredno što će mi kasnije pomoći u životu. Da naučim da donesim odluke brzo i u deliću sekunde bez puno dvoumljenja!

Zašto baš košarka i odluke?

Malo ljudi obraća pažnju na činjenicu da je svaki košarkaški sudija prinuđen (stavljen pred svršen čin) da donosi odluke. Od momenta kad lopta izađe u aut ili kad se desi lična greška, tehnička greška…u svakoj situaciji ti kao sudija na terenu moraš da doneseš odluku, bilo da je lopta za jedan ili drugi tim, ona je izašla u aut na očigled svih… U mom slučaju, kad odsudite preko 700 utakmica u karijeri, a u proseku na svakoj utakmici donesete 70-80 odluka (svetski prosek za ovaj sport), dođete do cifre od plus-minus 50 000 odluka koje ste doneli po sili posla, da ste morali. Pa ako uradite i 50 000 trbušnjaka stećićete kakvu takvu kondiciju za trbušnjake, isti princip važi i za donošenje odluka.

Priča o magaretu

donkey-hero

Sećate se priče o magaretu koje je stajalo između dva plasta sena i nije znalo koji da izabere? Koji je plast sena magare izabralo?

Nijedan, nije moglo da se odluči i umrlo je od gladi. (nije mi bio cilj da bude tužna priča, pogotovu što mi je magare omiljena životinja)

Kako prosečan čovek donosi odluku?

first day

 

Ako može da bira, ne donosi je! U našoj prirodi je da odlažemo neke odluke do krajnjih rokova, i donosimo ih onda kad baš moramo i kad više nemamo kud. Sećate se čuvene izjave koju svako od nas često govori bilo da je odluka o ostavljanju cigareta, skidanju kilaže..

”Krećem od ponedeljka…”

Zašto ne od odmah?

zona komfora

Osnovni problem kod donošenja odluka je emocionalna blokada manifestovana kroz strah, da ćemo možda doneti pogrešnu odluku. Odlažemo donošenje odluke dok nismo 100% sigurni da je to to (iako svi znamo da ne postoji nešto 100% sigurno, samo je jedna stvar u životu izvesna). Ukoliko spadamo u pasivne osobe, često težimo da prebacimo odgovornost na nekog drugog,  jer ipak za donesenu odluku moramo lično da stanemo iza svega toga. Izgovora i razloga uvek ima na pretek, samo nam je potreban povod.

Kako donosimo odluke?

 

odluka

Svi smo mi različiti i svako od nas ima neke svoje načine na koje najbolje funkcioniše. Ni donošenje odluka nije univerzalno i mi donosimo odluke u skladu sa svojom ličnošću.

Postoji 4 načina donošenja odluka:

  1. Emotivno ili intuitivno – donosimo odluke bazirane na određenom pretohodnom iskustvu i situacijama koje su slične trenutnoj situaciji i šablonu koji je veoma dobro funkcionisao u prošlosti. Primer: Odluku o letovanju –”Ići ću na more tu i tu, jer me za to mesto vežu najbolje emocije i tu imamo slobodu, nije gužva…”
  2. Logikom – ovde donosimo odluke tako što razmatramo sve argumente koji govore u prilog ili protiv odluke koju treba da donesemo. Analitički pristupamo i koristimo papir i olovku (po potrebi kalkulator). Primer: Kupujemo auto – prvo razmišljamo da li nam treba auto, zatim stavljamo na papir koliko imamo para na raspolaganju, da li nam treba veći ili manji auto zbog porodice, koliko košta održavanje tog auta, koliko je registracija…
  3. Grupnim donošenjem odluka – komuniciramo sa nekim u čije mišljenje imamo dosta poverenja i za koga znamo da će nam reći u najboljoj nameri. Primer: Dobili ste ponudu da uđete u neki posao iz oblasti sa kojom pre niste imali dodirnih tačaka. Sastajete se sa prijateljima koji imaju iskustvo u toj oblasti kako bi vam pomogli da donesete odluku.
  4. Probom ili testiranjem – odlučujemo da izaberemo neku od opcija od onih koje smo testirali, koja nam se najbolje pokazala u praksi. Na ovaj način stičemo uvid u moguće dobre i loše strane te opcije. Problematičan način jer često nemamo puno vremena za odluku. Primer: Svaki program za kompjuter, mobilni… ili neki paket ima Free trial koji možete da iskoristite i proverite da li vam odgovara, naravno možete da na taj način probate više opcija.

Ovako napisano deluje nekako lako i primenjljivo. U praksi je situacija malo drugačija, jer postoji puno faktora koji utiču na taj jedan bitan segment u životu kao što je donošenje odluke. U zavisnosti od situacije mi kombinujemo koji ćemo od načina koristiti. Dosta zavisi od težine odluke, vremena na raspolaganju…

odluke2

Moja neka filozofija što se tiče donošenja odluka je da je bolje doneti i pogrešnu odluku nego da ne donesemo odluku uopšte. Zažmuri i napravi prvi korak, posle je kasno da se vraćaš nazad. Što brže donesemo odluku imaćemo više vremena za bolju realizaciju i ispravljanje eventualnih grešaka koje mogu da nastanu. Što više prolongiramo, pronalazićemo pregršt alibija i razloga da to ne uradimo.

Veličina čoveka je u njegovoj ODLUCI da bude jači od svoje sudbine.” – Alber Kami

Marko Burazor

*Autor je vlasnik i direktor kompanije za poslovnu edukaciju i konsalting BC Agency, Treninzi.rs
**Treninzi, koučing i konsalting poslovnih, prodajnih i veština komunikacije

Više informacija na: burazormarko@gmail.com

– pozovite: +381 64 129 1983

Za listu raspoloživih in-house treninga kliknite OVDE

Klijenti

Written by marko