Zašto da investiramo u sebe?

Šta je najbolja investicija?

Iz mog ugla, odgovor je vrlo jednostavan, ulaganje u sebe je definitivno najbolja investicija. Šta je to što niko ne može da nam uzme? Znanje. Ulaganje u znanje je to nešto što niko ne može nikada da nam uzme. To nosimo sa sobom svuda, gde god da idemo. Možemo da ostanemo bez svih materijalnih vrednosti ali ono što se nalazi u toj našoj ” ludoj ” glavi jednostavno je nedodirljivo. Ceo know-how našeg bića je smešten upravo tu. Svaki čas koji smo proveli slušajući nekoga ko nam je davao neku životnu lekciju koja nas u jednom momentu života nije previše zanimala, kasnije se pokazala kao nešto bez čega ne bi mogli da ostvarimo razne neke ciljeve i posedujemo trenutno  materijalno ili nematrijalno bogaststvo (ne meri se sve u novcu i stvarima). Znanje nam je to omogućilo (neću ulaziti u one ekstremne primere koji se kose sa legalnim, za to nije potrebno znanje već nešto drugo).

Da li ste znali da ljudi koji su imali znanje i koji su ostali bez svega što su posedovali (kuća, zemlje, novca…) u Drugom svetskom ratu su ponovo stekli sve to što su imali i posedovali još više. Kako je to moguće?

Oni koji su znali nekada da stvore vrednost nisu izgubili to znanje ni posle rata, dok oni koji su dobili silna bogatstva kao ratni plen su vrlo brzo sve potrošili i ponovo živeli kako su živeli pre rata, ako ne i gore.

Zašto ulagati u sebe i svoje znanje?

Bolje se osećamo

Da li smo se osećali bolje ili lošije kad smo bili deca u školi, a učiteljica bi postavila pitanje na koje sigurno znamo odgovor? Diskretni osmeh u nama nam stvara osećaj zadovoljstva jer znamo odgovor, pa i ako nas prozove učiteljica mi ćemo reći ”ko iz zapete puške” i pokupićemo ovacije koje samo mi čujemo u našoj glavi dok se osećamo ponosni na sebe. Bar je tako u mojoj glavi.

Veće je samopouzdanje

Uspeh i znanje su jedan od bitnih generatora rasta samopouzdanja i sigurnosti. Kada znamo da nešto znamo, teško da neko može da nam poljulja isto, da nas izbaci iz stanja ravnoteže i stvori osećaj da mi to ne umemo dovoljno dobro da uradimo. Kad smo nešto uradili stotinu puta, ne postavlja se pitanje da li smo u stanju nešto da uradimo, nego koliko ćemo dobri biti u tome.

Osnova da stvorimo više vrednosti

Svako znanje i svaka nova oblast koju učimo, osposobljava nas da umemo više i da eventualno savladamo više operacija pre nego što smo ušli u tu materiju. Uzmimo primer: znanje korišćenja kompjutera (rad u Excelu). Ukoliko ne znamo da koristimo kompjuter  mi moramo da angažujemo nekog ko to zna, što nam sutra stvara probleme u obavljanju poslovnih operacija i usporava nam posao. Nikad neko ne može do kraja da uradi baš onako kako smo mi to u svojoj glavi zamislili. Ukoliko sa druge strane znamo da koristimo kompjuter (rad u Excelu), mi možemo da uradimo odmah sve ono što nam je potrebno i ne moramo nikog dodatnog da angažujemo i ne gubimo vreme, a vreme je novac. Ovo je primer samo za jednu podrazumevanu veštinu u današnje vreme, Excel. Naravno ne možemo mi da znamo sve, niko ne može, ali da razumemo šta želimo, možemo.

Kad je Duško Radović  u svojoj emisiji pričao na temu kakav će mu biti epitaf, on je rekao: ” Stajaće natpis ”Čovek koji je više razumeo nego što je znao.”

Šire se vidici

Nekada davno smo učili u školi  iz istorije, o nekoj zemlji, recimo o faraonima i Egiptu. Tada nam te lekcije nisu bile previše zanimljive. Kad smo najzad otišli u tu zemlju, mi smo osetili neku širinu jer znamo ko je bio Ramzes II, Tutankamon, šta je Dolina Kraljeva…Znanje koje nam je usađeno možda još od ranog detinjstva pokazalo je svoju pravu funkciju, a to je da nam je kvalitet života (moje merilo za kvalitet života je nivo zadovoljstva čoveka)  na višem nivou. Zadovoljstvo i ispunjenost nema cenu. Diskretni osmeh u nama govori sve. Sve nam je poznato i slagalica je dobila svoj nedostajeći puzzle koji daje pravu sliku.

Prijatniji smo za okruženje

Osoba zadovoljna sobom je mnogo bolji i prijatniji gost za ugostiti (jedan i od kriterijuma zašto neke ljude biramo za prijatelje). Ona je interesantnija, sadržajnija i veća je šansa da je širih stavova (naravno zavisi od osobe do osobe, jer može da ima i više sujete usled više znanja). Zadovoljna sobom  lakše razume drugačija razmišljanja i kvalitetnije  može da posavetuje sagovornika. Naravno sve to zavisi i do mentalnog sklopa osobe, ali osobe zadovoljne sobom jednostavno nose neku auru oko sebe, koju svi teže da malo pozajme.

Marko Burazor

*Autor je vlasnik i direktor kompanije za poslovnu edukaciju i konsalting BC Agency, Treninzi.rs
**Treninzi, koučing i konsalting poslovnih, prodajnih i veština komunikacije

Više informacija na: burazormarko@gmail.com

– pozovite: +381 64 129 1983

Za listu raspoloživih in-house treninga kliknite OVDE

Klijenti

Written by marko